Przejdź do głównej treści

SUSHI KRAKÓW • UL. KLONOWICA 26 • ZAPRASZAMY PON - ND 11:00 – 21:30 •  суши краков

 

Wyjątkowe sosy i dodatki do sushi – jak podkreślić smak i aromat azjatyckiej kuchni?

Sushi na stałe wpisało się do menu Polaków, stając się tym samym niezwykle istotnym elementem rodzinnych spotkań, imprez w gronie przyjaciół czy biznesowych konferencji, uświetnianych smakiem i aromatem najlepszych przystawek. Tworzy je nie tylko ryba, stanowiąca swoiste serce potrawy, ale również wybrane dodatki i sosy, w znaczący sposób determinujące doświadczenia smakowe w trakcie konsumpcji. Chcesz dowiedzieć się, jak poszczególne dodatki do sushi wpływają na jego smak? Zapraszamy do lektury! 

Co warto wiedzieć o wasabi jedząc sushi?

Charakterystyczne dodatki do sushi – czym jest chrzan wasabi?

Jeśli zapytasz konesera azjatyckiej kuchni, jakie dodatki jeść z sushi, z pewnością usłyszysz o wasabi. Pod tą nazwą kryje się japoński chrzan, który swoim wyglądem przypomina zieloną pastę. Roślinę tę spotkać można w lodowatych potokach, wypływających z japońskich gór. To właśnie z niej pozyskiwane są korzenie o charakterystycznym, ostrym smaku. Jak nietrudno się domyślić, uprawa chrzanu wasabi jest niezwykle wymagająca, co z kolei wpływa na wysoką cenę produktu. Niemniej jednak to właśnie ten dodatek do sushi pokochali miłośnicy azjatyckiej kuchni na całym świecie, a koszty rekompensują doznania smakowe w trakcie spożywania posiłku.

Dlaczego dodajemy chrzan wasabi do sushi?

W naszym kraju na ogół używane są mieszanki zwykłego chrzanu z oryginalnym wasabi i gorczycą. Takie dodatki do sushi wykorzystywane są zarówno jako część fantazyjnej rolki, jak i osobny element, składający się na jedną – wyjątkową całość. Dlaczego kuchnia azjatycka stawia na chrzan wasabi? Bo to właśnie aromatyczne i intensywne w smaku sosy i dodatki do sushi budują niepowtarzalny charakter potraw. Chrzan wasabi wydobywa smak z przystawki i zapewnia jej sporą dawkę ostrości. Dodatkowo roślina ta nadaje rolkom wartości odżywczych, oczyszcza organizm z toksyn, posiada właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze oraz wspiera układ pokarmowy, co z kolei doskonale wpisuje się w koncepcje zdrowej kuchni z Dalekiego Wschodu.

Z czym dobrze komponuje się sos sojowy w sushi?

Sosy do sushi od kuchni – jak powstaje sos sojowy?

Sos sojowy przez wielu koneserów uznawany jest za najlepszy sos do sushi. Co ciekawe, jego smak zdeterminowany jest w znacznej mierze regionem, w którym produkowany jest ten charakterystyczny dodatek do sushi. Chiński sos sojowy będzie odznaczał się znacznie większą gęstością, niż jego japoński odpowiednik, choć oba będą wyjątkowo słone – w przeciwieństwie do sosu z Indonezji, który nadaje potrawom nieco słodkości. Jak powstają najlepsze sosy do sushi? Ogromną rolę odgrywa tutaj proces fermentacji, w którym udział biorą nie tylko ziarna soi, ale również pszenica, sól i woda. Jeśli jednak uważasz, że sos sojowy wykorzystywany jest wyłącznie na Dalekim Wschodzie, jesteś w dużym błędzie. Jego smakiem zachwycili się bowiem również mieszkańcy Starego Kontynentu, włączając go na stałe do tradycyjnych potraw kuchni europejskiej.

Sprawdź dodatki dostępne dodatki w Sushi Friends w zakładce menu!

Wyjątkowe sosy do sushi – jak sos sojowy determinuje smak potrawy?

Sos sojowy, uważany za najlepszy sos do sushi, podkreśla smak potrawy i wydobywa jego kwintesencję. Wiesz już, że może być on zarówno słony, jak i słodki, co stwarza cały wachlarz możliwości zarówno dla miłośników wytrawnej kuchni, jak też jej słodszej wersji. Co ważne, tego rodzaju sosy do sushi serwowane są osobno, a rolkę moczy się w nich tuż przed konsumpcją. Dzięki temu:

  • smak dania zostaje zintensyfikowany,
  • podkreślony zostaje jego orientalny charakter,
  • aromat sushi nabiera wyrazistości.

Jeśli jednak nie chcesz popełnić faux pas przy japońskim stole, musisz wiedzieć, jak jeść dodatki do sushi. Jak się bowiem okazuje, połączenie wasabi z sosem sojowym będzie nie tylko sporym nietaktem, ale również pogorszy smak sushi tak, że stanie się ono niejadalne.

Jakie dodatki do sushi warto zjeść i spróbować?

Marynowany imbir, czyli jak jeść dodatki do sushi?

Zdradziliśmy już, po które sosy do sushi warto sięgnąć i jak najpopularniejsze dodatki do sushi zmieniają smak potrawy. Rozpoczynając swoją kulinarną przygodę z kuchnią azjatycką, musisz jednak poznać też marynowany imbir, czyli tzw. gari, bo to właśnie on stanowi niemalże nieodłączny element potraw z Dalekiego Wschodu. Nie próbuj jednak szukać go we wnętrzu rolek! Marynowany imbir spożywa się bowiem pomiędzy kolejnymi kawałkami, by oczyścić kubki smakowe i przygotować podniebienie na kolejną rozkosz kulinarną. Taki dodatek do sushi spotkać można w dwóch wersjach – naturalnej lub barwionej na różowo. Każda z nich to cenne źródło magnezu, potasu, miedzi i witamin z grupy B, co stanowi ich dodatkowy atut.

Jakie dodatki jeść z sushi?

Sushi na ogół kojarzy nam się z surową rybą, otoczoną ryżem. Aby jednak w pełni poznać smak potrawy, warto zwrócić szczególną uwagę na jej dodatkowe komponenty, bo to właśnie one warunkują doznania w trakcie konsumpcji. Jakie dodatki jeść z sushi? To przede wszystkim:

  • nori, czyli sprasowane i podpieczone algi morskie, nadające potrawie delikatnego posmaku, tworzącego doskonałą kompozycję z owocami morza i rybami,
  • ocet ryżowy – dzięki niemu ryż nabiera charakterystycznego, nieco słodkiego smaku,
  • roślinne akcenty – które budują nie tylko smak, ale również wartości odżywcze potrawy. Orientalnego charakteru może nadać jej np. japońska rzepa zaś o delikatny, kremowy posmak zadba awokado,
  • sos teriyaki – składający się z sosu sojowego, miodu, cukru, octu ryżowego i czosnku, nada potrawie lekkiej ostrości i wyjątkowego aromatu.

Jak nietrudno zauważyć, możliwości jest naprawdę wiele, a to, jakie sosy i dodatki do sushi wybierzesz, zależy wyłącznie od indywidualnych gustów i preferencji smakowych.

Chcesz poznać smak sushi z wysokiej jakości dodatkami?
Zamów online najlepsze sushi w Krakowie!