Wyjątkowe sosy i dodatki do sushi – jak podkreślić smak i aromat azjatyckiej kuchni?
Sushi na stałe wpisało się do menu Polaków, stając się tym samym niezwykle istotnym elementem rodzinnych spotkań, imprez w gronie przyjaciół czy biznesowych konferencji, uświetnianych smakiem i aromatem najlepszych przystawek. Tworzy je nie tylko ryba, stanowiąca swoiste serce potrawy, ale również wybrane dodatki i sosy, w znaczący sposób determinujące doświadczenia smakowe w trakcie konsumpcji. Chcesz dowiedzieć się, jak poszczególne dodatki do sushi wpływają na jego smak? Zapraszamy do lektury!
Charakterystyczne dodatki do sushi – czym jest chrzan wasabi?
Jeśli zapytasz konesera azjatyckiej kuchni, jakie dodatki jeść z sushi, z pewnością usłyszysz o wasabi. Pod tą nazwą kryje się japoński chrzan, który swoim wyglądem przypomina zieloną pastę. Roślinę tę spotkać można w lodowatych potokach, wypływających z japońskich gór. To właśnie z niej pozyskiwane są korzenie o charakterystycznym, ostrym smaku. Jak nietrudno się domyślić, uprawa chrzanu wasabi jest niezwykle wymagająca, co z kolei wpływa na wysoką cenę produktu. Niemniej jednak to właśnie ten dodatek do sushi pokochali miłośnicy azjatyckiej kuchni na całym świecie, a koszty rekompensują doznania smakowe w trakcie spożywania posiłku.
Dlaczego dodajemy chrzan wasabi do sushi?
W naszym kraju na ogół używane są mieszanki zwykłego chrzanu z oryginalnym wasabi i gorczycą. Takie dodatki do sushi wykorzystywane są zarówno jako część fantazyjnej rolki, jak i osobny element, składający się na jedną – wyjątkową całość. Dlaczego kuchnia azjatycka stawia na chrzan wasabi? Bo to właśnie aromatyczne i intensywne w smaku sosy i dodatki do sushi budują niepowtarzalny charakter potraw. Chrzan wasabi wydobywa smak z przystawki i zapewnia jej sporą dawkę ostrości. Dodatkowo roślina ta nadaje rolkom wartości odżywczych, oczyszcza organizm z toksyn, posiada właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze oraz wspiera układ pokarmowy, co z kolei doskonale wpisuje się w koncepcje zdrowej kuchni z Dalekiego Wschodu.
Sosy do sushi od kuchni – jak powstaje sos sojowy?
Sos sojowy przez wielu koneserów uznawany jest za najlepszy sos do sushi. Co ciekawe, jego smak zdeterminowany jest w znacznej mierze regionem, w którym produkowany jest ten charakterystyczny dodatek do sushi. Chiński sos sojowy będzie odznaczał się znacznie większą gęstością, niż jego japoński odpowiednik, choć oba będą wyjątkowo słone – w przeciwieństwie do sosu z Indonezji, który nadaje potrawom nieco słodkości. Jak powstają najlepsze sosy do sushi? Ogromną rolę odgrywa tutaj proces fermentacji, w którym udział biorą nie tylko ziarna soi, ale również pszenica, sól i woda. Jeśli jednak uważasz, że sos sojowy wykorzystywany jest wyłącznie na Dalekim Wschodzie, jesteś w dużym błędzie. Jego smakiem zachwycili się bowiem również mieszkańcy Starego Kontynentu, włączając go na stałe do tradycyjnych potraw kuchni europejskiej.
Sprawdź dodatki dostępne dodatki w Sushi Friends w zakładce menu!
Wyjątkowe sosy do sushi – jak sos sojowy determinuje smak potrawy?
Sos sojowy, uważany za najlepszy sos do sushi, podkreśla smak potrawy i wydobywa jego kwintesencję. Wiesz już, że może być on zarówno słony, jak i słodki, co stwarza cały wachlarz możliwości zarówno dla miłośników wytrawnej kuchni, jak też jej słodszej wersji. Co ważne, tego rodzaju sosy do sushi serwowane są osobno, a rolkę moczy się w nich tuż przed konsumpcją. Dzięki temu:
- smak dania zostaje zintensyfikowany,
- podkreślony zostaje jego orientalny charakter,
- aromat sushi nabiera wyrazistości.
Jeśli jednak nie chcesz popełnić faux pas przy japońskim stole, musisz wiedzieć, jak jeść dodatki do sushi. Jak się bowiem okazuje, połączenie wasabi z sosem sojowym będzie nie tylko sporym nietaktem, ale również pogorszy smak sushi tak, że stanie się ono niejadalne.
Marynowany imbir, czyli jak jeść dodatki do sushi?
Zdradziliśmy już, po które sosy do sushi warto sięgnąć i jak najpopularniejsze dodatki do sushi zmieniają smak potrawy. Rozpoczynając swoją kulinarną przygodę z kuchnią azjatycką, musisz jednak poznać też marynowany imbir, czyli tzw. gari, bo to właśnie on stanowi niemalże nieodłączny element potraw z Dalekiego Wschodu. Nie próbuj jednak szukać go we wnętrzu rolek! Marynowany imbir spożywa się bowiem pomiędzy kolejnymi kawałkami, by oczyścić kubki smakowe i przygotować podniebienie na kolejną rozkosz kulinarną. Taki dodatek do sushi spotkać można w dwóch wersjach – naturalnej lub barwionej na różowo. Każda z nich to cenne źródło magnezu, potasu, miedzi i witamin z grupy B, co stanowi ich dodatkowy atut.
Jakie dodatki jeść z sushi?
Sushi na ogół kojarzy nam się z surową rybą, otoczoną ryżem. Aby jednak w pełni poznać smak potrawy, warto zwrócić szczególną uwagę na jej dodatkowe komponenty, bo to właśnie one warunkują doznania w trakcie konsumpcji. Jakie dodatki jeść z sushi? To przede wszystkim:
- nori, czyli sprasowane i podpieczone algi morskie, nadające potrawie delikatnego posmaku, tworzącego doskonałą kompozycję z owocami morza i rybami,
- ocet ryżowy – dzięki niemu ryż nabiera charakterystycznego, nieco słodkiego smaku,
- roślinne akcenty – które budują nie tylko smak, ale również wartości odżywcze potrawy. Orientalnego charakteru może nadać jej np. japońska rzepa zaś o delikatny, kremowy posmak zadba awokado,
- sos teriyaki – składający się z sosu sojowego, miodu, cukru, octu ryżowego i czosnku, nada potrawie lekkiej ostrości i wyjątkowego aromatu.
Jak nietrudno zauważyć, możliwości jest naprawdę wiele, a to, jakie sosy i dodatki do sushi wybierzesz, zależy wyłącznie od indywidualnych gustów i preferencji smakowych.