Czym jest bowl?
Trendy kulinarne mają znaczący wpływ na wybory klientów najlepszych lokali gastronomicznych na całym świecie. W ostatnich latach obserwujemy spore zainteresowanie zdrową żywnością i wartościowymi posiłkami. W tę koncepcję idealnie wpisują się tradycyjne bowle, których największym atutem jest wszechstronność i możliwość dopasowania składników do różnych diet i gustów kulinarnych. Czym jest bowl i za co pokochali go mieszkańcy Krakowa? Poznaj wyjątkową moc, ukrytą w kolorowym posiłku!
Co to jest bowl?
Zanim przeanalizujemy skład potrawy i spróbujemy przekonać Cię, dlaczego warto zainwestować w zdrowe posiłki, należy poświęcić nieco czasu, by odpowiedzieć na pytanie, czym jest bowl i skąd przywędrowało do nas to wyjątkowe danie. Jak się okazuje, bowl oznacza dosłownie miskę i to właśnie w niej serwowane są wyjątkowo lekkie, a zarazem pożywne potrawy.
W ich skład wchodzi przede wszystkim ryż, którego smak wzbogacany jest aromatycznymi dodatkami w postaci np. świeżych warzyw lub owoców. Największą popularnością w naszym kraju cieszy się współcześnie tzw. poke bowl. To nic innego jak miska różnorodnych składników, ułożonych luźno i zachwycających swoim smakiem nawet najbardziej wybrednych miłośników kulinarnych eksperymentów.
Skąd wzięły się bowle?
Wiesz już, co to jest bowl, pora więc dowiedzieć się, skąd danie to przywędrowało m.in. do Krakowa. Otóż za kolebkę tej wyjątkowej potrawy uznaje się Hawaje. To właśnie tutaj, za sprawą imigrantów z różnych krajów, w tym m.in. z Japonii, Portugalii, Chin i Filipin, w jedną całość połączyły się wpływy różnorodnych kuchni. Jednak to dzięki Japończykom pierwotna ludność wysp pokochała ryż, który – w połączeniu z rybami i warzywami – stał się ważnym elementem tutejszej kuchni.
Pierwsze typowe bowle powstały jednak dopiero w latach 70-tych ubiegłego wieku. Czym jest bowl z tamtych czasów? To przede wszystkim surowy tuńczyk, wodorosty, posiekane w odpowiedni sposób oraz orzechy pekan. Z biegiem czasu został on wzbogacony o kolejne składniki, by dziś zachwycać mieszkańców Krakowa, Polski i świata swoim smakiem i aromatem.
Z czego składa się tradycyjny bowl?
Klasyczne bowle to wyraziście doprawione, a zarazem bardzo aromatyczne dania. Doskonale poruszają one kubki smakowe, skutecznie zaspokajając głód. Wiedząc czym jest bowl łatwo już wyobrazić sobie fantazyjne połączenie różnorodnych składników, tworzących niezwykle wartościowe dla naszego organizmu potrawy. Typowe danie rodem z Hawajów będzie składało się z łososia lub tuńczyka. Alternatywnym rozwiązaniem może być z kolei kurczak, otoczony panierką panko, przygotowywaną z chleba bez skórki, mielonego na drobno. Wśród mniej znanych składników kolorowej miski wymienić można z kolei:
- edamame – ziarna młodej fasoli sojowej, gotowane w strączkach,
- wakame – odmianę jadalnych wodorostów,
- oshinoko – marynowaną rzepę japońską,
- inari – japońskie tofu w plastrach.
Mieszkańcy Krakowa bardzo chętnie wybierają również bowle, wzbogacone o awokado, rzodkiew marynowaną, ogórek, marchewkę i pomidorki koktajlowe.
Z mięsem czy wegetariański?
Bowle to danie, które można skomponować w zależności od własnych potrzeb i preferencji kulinarnych. Nic dziwnego, że z takiej możliwości korzystają zarówno fani klasycznych odmian, tworzonych na bazie ryby lub kurczaka, jak i ci, którzy zrezygnowali z posiłków mięsnych, zastępując je warzywami i owocami. Na szczęście Kraków może poszczycić się wyjątkową ofertą gastronomiczną, skrojoną na miarę potrzeb każdego klienta. Na tych, którzy preferują dania kuchni wegetariańskiej, czekają już tzw. bowl wege. Czym jest bowl w wersji bezmięsnej? To połączenie owoców i warzyw, wzbogacone japońskim tofu i sosem w wielu wariantach do wyboru.
Czy bowl jest zdrowy?
Oczywiście, że tak! Takie kolorowe miski, przygotowywane z najlepszej jakości składników, to doskonały przykład zdrowego posiłku, bogatego w wiele niezbędnych składników odżywczych. Na ich liście nie mogło zabraknąć:
- węglowodanów, których cennym źródłem jest ryż lub kasza,
- białka, obecnego w rybach, tofu czy strączkach fasoli,
- witamin i minerałów, będących składnikiem warzyw i owoców.
Największym atutem bowli jest jednak możliwość ich pełnego dopasowania do własnych gustów i potrzeb dietetycznych. Bo to właśnie owa różnorodność stanowi kwintesencję tego wyjątkowego dania, które szturmem podbiło Kraków, zdobywają sobie całe rzesze oddanych zwolenników.
Kraków dla kulinarnych pasjonatów – gdzie kupić najlepsze bowle?
Aby móc w pełni przekonać się, czym jest bowl i zakochać się w jego smaku, warto wybierać wyłącznie oferty najlepszych lokali. Z takich właśnie słynie nasz Sushi Friends, gdzie każde danie powstaje z połączenia pasji i zaangażowania w tworzenie wyjątkowych kompozycji smakowych. U nas skosztujesz tradycyjnego bowla z marynowanym tuńczykiem lub łososiem, który – w zależności od własnych preferencji – możesz zastąpić również kurczakiem w panko. Nie zapominamy też i o tych, którzy na co dzień nie jadają mięsa. To właśnie dla nich przygotowaliśmy bowl w wersji wege. Spróbuj więc najlepszych dań z naszego menu i przekonaj się, czy bowle zagoszczą na stałe również i w Twoim stole.
Chcesz spróbować prawdziwego, tredycyjnego bowla?
Sprawdź naszą ofertę bowli już teraz!