Sushi dla najmłodszych - Jakie sushi wybrać dla dzieci w Sushi Friends?
Sushi spożywane jest w Azji już od tysięcy lat. Współcześnie podbija ono jednak również i inne kontynenty, święcąc prawdziwe tryumfy niemalże na całym świecie. Jego popularność dotarła również do Polski, gdzie sukcesywnie zdobywa sobie ono całe rzesze wielbicieli. Wielu z nich zastanawia się jednak z pewnością, czy sushi jest bezpieczne dla dzieci. Sprawdzamy więc, czy rzeczywiście jest się czego obawiać, poszukując jednocześnie odpowiedzi na pytanie, od jakiego wieku surowa ryba dla dziecka będzie dobrym pomysłem na posiłek.
Dlaczego dzieci powinny spożywać ryby?
Ryby dla dziecka powinny stanowić istotny element standardowego menu. Nie ma w tym nic dziwnego, bowiem już od dawna mówi się o ich pozytywnym wpływie na ciało i umysł. Ryby to bowiem niezwykle cenne źródło:
- pełnowartościowego białka, wspierającego intensywny rozwój dziecka,
- nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym m.in. kwasu DHA, będącego kluczem do sprawnego funkcjonowania umysłu i wspomagającego proces uczenia się,
- wielu witamin i składników mineralnych, budujących odporność organizmu i zmniejszających ryzyko chorób.
Sushi dla dzieci to z kolei niezwykle atrakcyjna forma ich podania, która może zachęcić najmłodszych nie tylko smakiem, ale również i wyglądem, co jest niezwykle istotne w momencie pierwszego spotkania z przysmakiem z Dalekiego Wschodu.
Jakie walory zdrowotne posiada sushi?
Wiesz już, że ryba dla dziecka będzie doskonałym sposobem na urozmaicenie diety w produkty, wspierające organizm w prawidłowym rozwoju. Warto jednak podkreślić, że sushi składa się również z wielu różnych dodatków, które także oddziałują pozytywnie na ciało i umysł młodego człowieka. Będą to przede wszystkim:
- ryż, będący cennym źródłem węglowodanów złożonych, białka i witamin,
- wodorosty nori, bogate w minerały i jod, regulujący przemianę materii i stymulujący funkcje układu nerwowego,
- świeże warzywa i owoce, z których organizm może czerpać wiele cennych składników, jak minerały, witaminy, błonnik czy kwas foliowy.
Jak widać, jeśli chodzi o sushi, dzieci mogą wiele skorzystać na jego dobroczynnym wpływie na organizm. Dzięki poznawaniu nowych smaków ich dieta staje się także bardziej zróżnicowana. Odkrywanie kuchni świata pozwala z kolei zrozumieć i docenić różnorodność, wpływając nie tylko na kulinarną przyjemność, ale również i na rozwój osobisty i kulturalny młodych ludzi.
Czy sushi jest bezpieczne dla dzieci?
Czy sushi jest bezpieczne dla dzieci – to pytanie z pewnością zadają sobie wszyscy rodzice, świadomie podchodzący do rozszerzania diety maluchów. Najwięcej wątpliwości budzi tutaj oczywiście surowa ryba, która może stać się źródłem zakażenia pasożytami czy bakteriami. Warto podkreślić jednak, że taka ryba dla dziecka stanowi zagrożenie jedynie wówczas, gdy sushi przyrządzane jest w niewłaściwy sposób z produktów, które pochodzą z niesprawdzonego źródła. Jeśli standardy higieniczne zostają zachowane, a ryba jest odpowiednio przechowywana, z pewnością nie będzie ona stanowiła źródła problemu. To właśnie dlatego sushi dla dzieci będzie idealnym rozwiązaniem, choć na początku tej kulinarnej przygody warto zrezygnować ze słonego sosu sojowego czy ostrego chrzanu wasabi.
Sushi dla dzieci – od kiedy najmłodsi mogą spożywać przysmak z Dalekiego Wschodu?
Jeśli chodzi o sushi dla dzieci, od kiedy można je spożywać i po które rolki warto sięgnąć w pierwszej kolejności to dwa zdecydowanie najważniejsze zagadnienia. Otóż sama ryba dla dziecka jest na ogół wprowadzana do diety już po ukończeniu przez nie 7 miesiąca życia, choć mowa tutaj o produkcie poddanym odpowiedniej obróbce termicznej. Nieco inaczej sytuacja wygląda w przypadku sushi dzieci, bowiem nie powinny spożywać go zbyt wcześnie. Idealną granicą będzie tutaj wiek 5 lat, kiedy to układ pokarmowy malucha staje się na tyle dojrzały, by poradzić sobie dobrze ze strawieniem surowego łososia czy tuńczyka. Te, które ukończyły 3 rok życia, mogą z kolei skosztować tego wyjątkowego przysmaku, jeśli jego serce będzie stanowić pieczona lub grillowana ryba.
Jakie dodatki i ryba dla dziecka będą najlepsze?
Z dotychczasowej lektury dowiedziałeś się już, że dla mniejszych dzieci idealnym rozwiązaniem będą rolki z rybą poddaną obróbce termicznej. Te nieco większe mogą sięgnąć już po typowe sushi, składające się ze standardowych składników. W ofercie Sushi Friends znaleźć możesz wiele ciekawych propozycji dla najmłodszych. Będą to m.in.:
- kolorowe hosomaki z brzoskwinią, mango, awokado czy serkiem Philadelphia,
- hosomaki kampyo tempura,
- hosomaki z łososiem pieczonym.
W potrawie tej warto przemycić również świeże warzywa, wśród których największą popularnością cieszy się ogórek. Jak już wspomnieliśmy, w przypadku sushi dzieci powinny zrezygnować jednak z dodatków w postaci sosów o intensywnych, wyrazistych smakach.
Kto nie powinien spożywać sushi?
Pomimo całej dobroci, jakie niesie ze sobą sushi dla dzieci, nie każdy będzie mógł spożywać tego rodzaju przysmak. Istotną granicą pozostaje tutaj wiek malucha, warunkujący to, czy sushi jest bezpieczne. Nie bez znaczenia pozostają jednak również i potencjalne alergie pokarmowe. Wśród najczęstszych alergenów, występujących w sushi, wymienia się:
- ryby i owoce morza jak tuńczyk, łosoś, krewetki czy małże,
- sezam, występujący często jako dodatek do kolorowych rolek,
- gluten, którego źródłem będzie sos sojowy,
- konserwanty i barwniki, zawarte w marynowanym imbirze czy wasabi.
Na szczęście w przypadku sushi dzieci mogą wybierać spośród całego wachlarza różnorodnych możliwości, a niedozwolone dla nich produkty mogą zostać zastąpione bezpieczniejszymi wariantami w postaci warzyw lub owoców, a nawet mięsem drobiowym, jeśli zachodzi taka potrzeba.
Chcesz zamówić pyszne sushi dla siebie i dla swoich dzieci?
Sprawdź naszą zakładkę zamów online i zasmakujcie pysznego sushi od Sushi Friends!